קנייה ורכישה של דוד שמש שהוא מצד אחד אמין ואיכותי ומצד שני זול ומשתלם איננה כה פשוטה. צרכן שלא מכיר את סוגי דודי השמש ואת המחיר הממוצע שלהם, יתקשה לבצע רכישה נבונה ומשתלמת כזו. לכן – הכנו לכם את המדריך המלא שישמש אתכם עבור צורך זה.
כיצד דוד שמש פועל?
- מרכיבי דוד השמש – על מנת להבין מהו דוד שמש וכיצד הוא פועל, יש להכיר את חלקי המערכת. דוד שמש בנוי בראש ובראשונה ממכל מים בנפחים משתנים שמכיל את המים שברצוננו לחמם. רכיב חשוב נוסף של המערכת הוא מערך קולטי השמש, שאחראי לקלוט בצורה המיטבית את קרני השמש ובכך לנצל את האנרגיה הסולארית לחימום המים.המערכת כוללת גם מערך שלם של צינורות האחראים על אספקת המים בין חלקי המערכת ועד לברזים של הלקוחות בסופו של דבר. לבסוף, הדוד כולל גם חלקים נלווים נוספים והכרחיים כמו גוף החימום החשמלי והתרמוסטט של הדוד.
- חימום באמצעות אנרגיה סולארית – דודי שמש נועדו בראש ובראשונה בכדי לחסוך כסף של שימוש בחשמל עבור חימום מים ולנצל את קרני השמש בדיוק למטרה זו. החימום הסולארי נעשה באמצעות קולטי השמש, שעשויים בחומרים מיוחדים שגורמים לריכוז קרני השמש במקום מסוים כך שניתן לתעל את האנרגיה הזו לחימום לטמפרטורות גבוהות.
מערך של צינורות דקים מוביל את המים מהמכל הגדול של הדוד אל קולטי השמש ובחזרה כך שעם הזמן בצורה מעגלית כך שכל המים בדוד יתחממו אם תהיה מספיק שמש, מה שנכון ברוב ימות השנה בישראל. דוד השמש ומערך הקולטים יכולים לשמור על הטמפרטורה הגבוהה של המים במכל גם שעות לאחר שקיעת השמש.
- חימום באמצעות אנרגיה חשמלית – לעיתים אין מה לעשות והשמש לא מספיק חזקה בכדי לחמם את הקולטים ואת המים בדוד. עבור מקרים כאלו, ישנו מערך חימום חשמלי של הדוד, המכונה "בוילר", שנדלק באופן ידני על ידי כל לקוח באמצעות מתג הפעלה. גוף החימום החשמלי מחמם את המים שבדוד עד לטמפרטורה מסוימת שמוגבלת באמצעות תרמוסטט, לרוב שישים וחמש מעלות צלזיוס. גוף החימום והתרמוסטט יושבים על צלחת בתחתית הדוד שנקראת "פלאנג'", אז אל תיבהלו אם אתם שומעים את המילה הזו בהקשר זה. שימוש נבון בדוד החשמלי והדלקתו לזמנים קצרים ורק כשיש בו צורך, הוא צעד מפתח לצרכנות נבונה של דודי שמש וחיסכון בחשבון החשמל.
גורמים המשפיעים על עלותו של דוד שמש
מיקום דוד השמש – ישנו טווח רחב של מחירים ברכישה של דוד שמש חדש, וזאת מכיוון שישנם כמה גורמי מפתח המשפיעים על המחיר הממוצע של דוד, כפי שנפרט להלן. הגורם הראשון שמשפיע על מחיר הדוד הוא המיקום שלו. כך, התקנה של דוד בנפח יחסית קטן על גג שטוח ונוח לגישה תעלה בממוצע 500-600 ₪. אולם, במידה והגג שלכם עשוי רעפים, ההתקנה מסובכת יותר והמחיר יכול לעלות בכמעט 50 אחוזים. אם מדובר בגג רעוע במיוחד, המחיר יכול לעלות אף יותר בשל הסיכון שלוקח על עצמו מתקין הדודים.
נפח הדוד – גורם מפתח בקביעת מחירו של דוד הוא הנפח שלו. הנפחים המקובלים בשוק הם 80, 120 ו-150 ליטרים. המחיר הממוצע של הדוד הקטן ביותר הוא כ800-900 ₪, בעוד שרכישה של דוד גדול פי שניים תייקר את מחיר הדוד בכשלושים אחוז. חישוב נפח הדוד הדרוש לכם הוא פשוט – אדם ממוצע צורך כשלושים וחמישה ליטרים מים ביום. הכפילו מספר זה בכמות הנפשות בבית, תוך לקיחה בחשבון של הרגלי הצריכה שלכם ותדעו מהו הדוד הדרוש לכם.


- סוג היצרן וסוג הדוד – כמו בכל מוצר צריכה, לעיתים מחירו של דוד שמש יעלה מאוד במידה ואתם רוכשים מותג מוביל של דודי שמש בישראל. מצד אחד, לרוב רכישה של אחד המותגים מבטיחה שקט נפשי וביטחון באיכות של הדוד שיחזיק לאורך זמן. מצד שני, יש כאלו שמעוניינים לחסוך ולהסתפק בדודים פשוטים יותר. חשוב שתוודאו בכל מקרה שהדוד שאתם רוכשים עומד בכל דרישות התקן, שיש בו חומר בידוד איכותי ושהוא מצופה מבפנים באמייל. ציפוי אמייל הוא ציפוי שמגן על הדוד מפני חלודה ואבנית ושומר על המים שבו נקיים יותר ולכן מומלץ לבחור בו על פני חומרים אחרים.
- עלות של אביזרים נלווים – כמובן שעלותו של דוד שמש איננה מסתכמת רק בעלות הרכישה וההתקנה של הדוד עצמו, אלא גם באביזרים הנוספים שצמודים אליו. ישנם אביזרים מסוימים שהם הכרחיים לפעילות הדוד כמו קולטי השמש, גוף החימום והתרמוסטט שעל הפלאנג', שסתומים לפריקת לחץ ושסתומי אל חזור. אביזרים הכרחיים אלו מגולמים לעיתים במחיר ההתקנה של הדוד עצמו וכדאי מאוד לשאול על כך את מתקין דודי השמש בו בחרתם. אביזרים אחרים הם אביזרים המשפרים את פעולתו של הדוד ומומלץ מאוד לעשות גם בהם שימוש. לדוגמא, מאיץ חום שמחירו כ150 ₪ ותורם לחימום מהיר יותר של המים באמצעות המנגנון החשמלי, כך שתוך כעשרים דקות יהיו לכם מים חמים ולא תאלצו להמתין.
אחריות על הדוד
- אחריות מלאה – רוב חברות דודי השמש כוללות במחיר ההתקנה של דוד שמש חדש גם אחריות מסוימת על הדוד. אחריות מלאה היא אחריות של היצרן לתקן כל תקלה ותקלה בדוד השמש, כמו למשל תיקון נזילות בצנרת של הדוד או במכל הדוד עצמו או החלפת חלקים של הדוד. כמובן שתיקון והחלפה כזו במסגרת תקופת האחריות הממוצעת של חמש שנים היא ללא עלות נוספת.
- אחריות חלקית – חברות אחרות מציעות גם הן אחריות על דודי השמש שהותקנו, אולם אחריות זו היא חלקית יותר. האחריות החלקית כוללת את אותם סוגי התקלות שכוללת האחריות המלאה, אולם הלקוח יידרש בעת ההחלפה של החלק או תיקון של הדליפה לשלם אחוז מסוים מתוך עלות התיקון או החלק המוחלף. בכל הנוגע לאחריות, ובכדי למנוע ויכוחים מיותרים בהמשך, עליכם לשאול את המתקין של דודי השמש מה בדיוק כוללת האחריות והאם תידרשו להשתתף בתשלומים על תיקונים בהמשך.
לסיכום – כיצד לקנות דוד בצורה אחראית ובטוחה?
לקוח שמבין בצורה טובה מהם חלקי דוד השמש וכיצד הוא פועל, ולא נבהל ממילים כמו פלאנג' הוא לקוח שיכול לבצע רכישה חכמה יותר. בנוסף, ההבנה של מרכיבי התשלום עבור התקנה של דוד שמש חדש וממה הם מורכבים, תוך שימת דגש על ההבדלים בין אביזרים שחיוניים לפעולת הדוד לבין אביזרים נוספים שהם רק בגדר אופציה ללקוח, גם היא הבנה חשובה במיוחד בנושא.
לצערנו, בישראל קיימים בעלי מקצוע רבים שמעוניינים לנצל את חוסר הידע וחוסר המיומנות של הלקוחות בכל הנוגע לדודי שמש ובכך לגבות מהם מחיר גבוה מהדרוש עבור השירות. כאשר אתם רוכשים דודי שמש חדשים, חשוב לבדוק מה היא החברה המייצרת את דוד השמש שמציעים לכם ועד כמה היא אמינה. בדקו כי על גבי הדוד עצמו מופיע אישור של תו התקן בו הדוד עומד. לבסוף, בדקו כי בעל המקצוע שבחרתם להתקנת הדוד הוא חלק מחברה אמינה ומוכרת, בין אם מדובר בחברה פרטית ובין אם מדובר ברכישה ישירות מהיצרן.